
PAZAR YERİ FİYAT KARGAŞASI NEDEN ÖNLENEMİYOR?...
30 Nisan 2020 21:28:28
KEPÇE
Son günlerde korena virüs 19 nedeniyle hizmete kapatılan mevcut Pazar yerlerinin tekrar düzenlenerek açılması ne yazıkki istenilen randımanı veremiyor olduğu gözlerden kaçmıyor. Kdz Ereğli cumartesi pazarına düzenlenen Pazar yerindeki alış veriş ile diğer semt pazarlarına kurulan pazarlardaki fiyatlar fırsatçılar için açık kapı olarak görülüp adeta fiyat kargaşası yaşanıyor. Oysa belediyelerin ve pazarcılar esnaf odasının asli görevleri olan Pazar yerleri denetimde zayıf kalmakta sebze,meyve fiyatları ciddi farklılıklar gösteriyor. 12.07.2012 tarihli resmi gazetede Pazar yerleri hakkında yönetmelik ‘in ilgili maddeleri açık ve net şu şekilde izah edilmiştir. (Değişik bölüm başlığı:RG-13/7/2013-28706)
Satış Yerlerinin İşletilmesi
Satış yerlerinin işletilmesi
MADDE 11 – (Başlığı ile birlikte değişik:RG-13/7/2013-28706)
(1) Semt ve üretici pazarlarındaki satış yerleri tahsis yoluyla işletilir. Kapalı pazar yerlerindeki satış yerleri ile diğer yerler, belirli süreli sınırlı ayni hak tesisi yöntemi kullanılarak kiralama yoluyla da işletilebilir. Tesis edilen sınırlı ayni hak tapu kütüğüne tescil edilir ve süresi on yılı geçemez. Satış yerlerinin işletilmesine yönelik işlemler, belediye encümeni kararı ile yapılır.
(2) Tahsis işleminde ilgili belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde bulunan diğer pazar yerlerinde satış yeri bulunmayanlara, sınırlı ayni hak tesisi işleminde ise ilgili belediye sınırları ve mücavir alanları içinde ikamet edenlere öncelik verilir.
(3) Aynı pazar yerinde, bir kişiye doğrudan ya da dolaylı olarak en fazla iki satış yeri verilebilir.
(4) Semt pazarlarındaki satış yerleri pazarcılar ve üreticilerce, üretici pazarlarındaki satış yerleri ise münhasıran üreticilerce, organik malların satışa sunulduğu semt pazarlarındaki satış yerleri ise, yalnızca organik mal üreten üreticiler veya bu tür malları satan pazarcılarca kullanılır.
(5) Semt pazarlarında, toplam satış yeri sayısının en az yüzde yirmisi üretici satış yeri olarak ayrılır. Bu yerler, üreticilerden yeteri kadar talep olmaması veya boşalan satış yerlerinin doldurulamaması hâlinde diğer talep sahiplerine de verilebilir.
(6) Lehine sınırlı ayni hak tesis edilen kişiler, satış yerlerini yapılacak sözleşmeler çerçevesinde 12 nci maddedeki şartları taşıyan üçüncü kişilere kiralayabileceği gibi, kendisi de kullanabilir. Kira sözleşmeleri, mevzuata aykırı hükümler içeremez ve bunların süresi sınırlı ayni hak tesisine esas olan süreyi geçemez. Bu sözleşmelerde, 27 nci madde hükümlerine aykırı hareket edilmesi durumunda kira sözleşmesinin belediyenin talebi üzerine feshedileceğine yönelik hükme yer verilir. Kira sözleşmeleri, ilgili belediye veya iştirakinin onayından sonra geçerli olur.
(7) Belediyeler, satış yerleri üzerinde sınırlı ayni hak tesis edilmesine ve bu yerlerin kiralanmasına yönelik sözleşmeleri matbu olarak düzenleyebilir.
Bu süreçte Pazar fiyat endeksleri aynı belediye sınırları içinde farklılık göstermemelidir. Belediye ve Esnaf odasının sıkı bir kontrol ,denetim yaparak tabandaki tüketiciye yansıyan haksız fiyatlandırmanın önünü kesmelidir. Görülen o ki kurulan Pazar yerlerinde denetimlerin daha hassas,sıklıkla yapılmasının yasa gereği olduğunu göz ardı etmeden gerekli kontrollerin yapılması noktasında sanırım yetkililer konunun ehemmiyetini anlayacaktır…