KAYMAKAMLIĞA ŞİKAYET YETMİYOR ÇÖZÜM GEREKLİ…
22 Ekim 2020 09:43:18
KEPÇE
Tüm yurtta olduğu gibi Kdz Ereğlide ‘de günde binlerce kişi toplu ulaşımı tercih ediyor. Özel Halk Otobüsleri her gün binlerce yolcu taşıyor. Vatandaşın tabanından yüksele şikayetler ne yazıkki toplu ulaşımdaki sorunların ayyuka çıktığının ifadesi olarak açıkça ortaya çıkmakta olduğu görülüyor. Seferlerdeki aksaklıklardan ziyade otobüs şoförlerinin tutumu tepki çekiyor. Sürekli yolcularla tartışan ve kural tanımayan otobüs şoförleri sergilediği tutumlar nedeniyle eleştirilerin hedefi oluyor. Bazı vatandaşlar otobüs şoförlerinin çok saygısız ve agresif olduğunu savunup ciddi eğitim programlarının düzenlenmesi gerektiğini ifade ediyor.Vatandaşlar bazı otobüs şoförlerinin 65 yaş ve üzeri durakta bekleyen yolcuları görmezlikten gelip durmadıklarını iddia etmeleri konunun vahametini gösteriyor.
ÜCRETSİZ BİNENLERE KABA DAVRANIŞLAR
Vatandaşların iddialarına göre Şehit yakınları, gaziler, 65 yaş üzeri yaşlı vatandaşlar, çeşitli meslek grupları ve engelli vatandaşlar uzun yıllardır özel ücretsiz kullanmaları bazı özel halk otobüsü şoförlerinin ise tepkilerine neden oluyor. Zaman zaman yaşanan bu tatsız durumlar ne yazıkki çözümsüz kalıyor.
Şehir içi halk otobüslerinin kural dışı davranışlarının kaymakamlığa dilekçe ile şikayet edilmesi gerektiği ileri sürülüyor. İyi güzelde bu seçenek çözüm mü? Tabiî ki deyil. Konunun masaya yatırılıp belediye ile ortak çözüm gerekiyor. şikayet konusu kaymakamlığa dilekçe yazacak vatandaşların çoğunluğu deyil dilekçe yazmayı kaymakamlığın yolunu bilmiyor. Sıkıntıların tavan yaptığı halk otobüsleri konusunun irdelenmesinde fayda var. Kaymakam İsmail Çorumluoğlu’nunda bu konuda hassas olduğunu bilmekteyiz.Kaymakam Çorumluoğlu nun tabiî ki çözüm üreteceğine inanıyoruz.Tabloya baktığımızda 65 yaş ve üzeri engelli VS vatandaşların ulaşımda maalesef mağdur oldukları ortaya çıkıyor.Bu sorunu çözmedikçe sıkıntılar uzayıp gideceği malumdur.
ÜCRETSİZ SEYAHAT UYGULAMASI YÖNETMELİĞİ
4/3/2014 tarihli ve 28931 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 4736 sayılı Kanun’un 1 inci maddesinin ikinci ve üçüncü fıkraları kapsamında Ücretsiz seyahat hakkından faydalanabilecek kişiler aşağıda sayılmıştır:
-Asgari %40 engelli olanlar,
-Ağır engelliler ile bir kişiyi geçmemek koşuluyla refakatçileri,
-Gaziler
-Şehit ve gazi yakınları,
-65 yaşını doldurmuş Türk vatandaşları.
12 Temmuz 2013 tarihinde 6495 sayılı Kanunla 4736 sayılı Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Ürettikleri Mal ve Hizmet Tarifeleri ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunda yapılan değişiklikle şehit yakınları, gazilere, gazi yakınlarına, başarılı sporculara, engel oranı %40 ve üzerinde olan engelli bireylere ve ağır engelli olan bireylerin birlikte yolculuk ettikleri en fazla bir refakatçisine demiryolları ve denizyollarının şehir içi ve şehirlerarası hatlarından, belediyelere, belediyeler tarafından kurulan şirketlere, birlik, müessese ve işletmelere veya belediyeler tarafından yetki verilen özel şahıs ya da şirketlere ait şehir içi toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanma hakkı; 65 yaşın üstündeki vatandaşlara demiryolları ve denizyollarının şehir içi hatları ile yukarıda sayılan şehir içi toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz olarak, demiryolları ve denizyollarının şehirlerarası hatlarından ise % 50 indirimli olarak yararlanma hakkı getirilmiştir.
Ücretsiz seyahat hakkından yararlanmaya ilişkin usul ve esaslar ise Bakanlığımızca çıkarılan Ücretsiz veya İndirimli Seyahat Kartları Yönetmeliği ile belirlenmiş olup, ilgili Yönetmelik 4/3/2014 tarihli ve 28931 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Bu Yönetmeliğin 5 inci maddesinin birinci fıkrasında "Türk vatandaşı olan altmış beş yaş ve üzeri kişiler, demiryolları ve denizyollarının şehiriçi hatları ile belediyelere, belediyeler tarafından kurulan şirketlere, birlik, müessese ve işletmelere veya belediyeler tarafından yetki verilen özel şahıs ya da şirketlere ait şehir içi toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanır.’’ denilmiş olup, aynı Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinde “5 inci madde kapsamındakiler için nüfus cüzdanı kullanılır.’’ ibaresi yer almaktadır.
Bu Yönetmelik gereği toplu taşıma araçlarından ücretsiz veya indirimli yararlanma amacıyla ilgili Yönetmelikte belirtilen belgelerin ibraz edilmesi halinde, ücretsiz veya indirimli seyahat hakkı herhangi bir gerekçeyle engellenemez.İlgili hüküm doğrultusunda, ücretsiz seyahat hakkından yararlandırılmama yahut hakkın kullanımının zorlaştırılması durumlarında olayın geçtiği yerin en büyük mülki idare amirine olay tarihi, zamanı, araç plakası ve olay yeri ile ilgili ayrıntıları içerecek şekilde şikâyet edilmesi gerektiği bilgisi vatandaşlarımıza duyurulmaktadır.Bahsedilen mevzuat hükümleri incelendiğinde Kanun ile anılan hükümlerde belirtilen engelli, yaşlı, gazi ve şehit yakını kişilerin ücretsiz seyahat hakkından yararlandırılmaları konusunda belediyelere ve araç sahiplerine zorunluluk getirmektedir. Açıktır ki 4736 sayılı Kanun belediyeler tarafından yetki verilmiş olan şehiriçi toplu taşıma araçlarını kapsamaktadır.
Aynı Kanunun 1 inci maddesinin yedinci fıkrasına göre “İlgili kurumlar, belediyeler ile belediyeler tarafından yetki verilen özel şahıs ya da şirketler, ücretsiz ve indirimli seyahat hakkının kullanılması ile ilgili olarak gerekli tedbirleri alırlar. Ücretsiz veya indirimli seyahat hakkının kullandırılmaması hâlinde bu haktan faydalandırılmayan her kişi için toplu taşıma aracının tarifesi üzerinden elli tam bilet bedeli tutarında idari para cezası mülki idare amiri tarafından uygulanır.” hükmünü amir olduğundan bu durumun belediyeler tarafından değerlendirilerek ücretsiz seyahat hakkının kullanılmasının sağlanmasına ilişkin tedbir alma yükümlülüğü bulunmaktadır. Gerekiyorsa belediyenin kendi toplu taşıma alt düzenlemelerinin kullanılarak yetki belgelerinin iptalinin dahi yapılması gerekmektedir.